Despre Festivalul de Creatie “ART EAST” Iasi

Despre Festivalul de Creatie “ART EAST” Iasi

Dupa cum ati vazut si pe Facebook, saptamana trecuta am fost la Festivalul de Creatie ART EAST Iasi aflat la prima editie.

Festivalul de Creatie Vestimentara “ART EAST”, reprezinta un proiect care ofera tinerilor designeri oportunitatea de a se afirma in domeniul creatiei vestimentare.  Acesta a avut loc vinerea trecuta, la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi. Invitat special, a fost analistul de moda Alin Galatescu. Pe care, am avut onoarea sa-l cunosc si despre care pot spune ca este foarte spumos. Un om de la care avem ce invata si care mai are si un deosebit simt al umorului :).

Anul acesta, se intentioneaza sa se organizeze acest festival la nivel national si sa aduca impreuna reprezentanti ai CCS-urilor din : Craiova , Bucuresti , Pitesti, Sibiu, Brasov , Timisoara si Cluj. Spectacolul a fost realizat in parteneriat cu Asociatia “VEILS”, club de creatie vestimentara in cadrul institutiei , condus de Dana Rusu si Academia “Show Iasi” , agentie de modele care a insufletit creatiile tinerilor designeri . Partener in cadrul evenimentului a fost si Ana Lulikova, hairdresser.

9 modele din Iasi si 2 designeri au fost impresionati de tehnica de make-up ai Anei Lulikova care s-a realizat prin Airbrush cu Temptu Air. Machiajul a rezistat pana sa sfarsitul serii impecabil. Toate modelele (35 la numar ) au fost aranjate tot de Ana Lulikova, impreuna cu asistentii ei (Ionut de la West Look salon Edmond si Gabriela de la Aurelian Ion Hair & Skin Salon) care au pregatit cu grija parul inainte, pentru cocul balerina, care nu numai ca a rezistat toata seara, dar a facut fata la minim 3 schimbari de garderoba. Totul a fost realizat in 4 ore! Acest lucru nu ar fi fost posibil fara produsele de styling de la Z. One Concept Romania: Milk Shake si No Inhibition si produsele de make-up de la Temptu si Numeric Proof Pe Ana Lulikova o puteti gasi si la Salon Aurelian Ion Hair & Skin Salon, iar portofoliul ei pe pagina Ana Lulikova Hair & Airbrush Make-up

ART EAST (22) ART EAST (20) ART EAST (21) ART EAST (16) Festivalul de Creatie ART EASTFestivalul a avut ca scop promovarea si sutinerea tinerilor din domeniul artelor , cu precadere sustinerea tinerilor designeri care doresc sa isi promoveze creatiile vestimentare intr- un eveniment cu specific studentesc. Festivalul isi propune de asemenea sa incurajeze bunele practici si schimbul de experienta in randul participantilor. Pentru colectiile prezentate in concurs s-au acordat la final premii constand in produse obtinute din sponsorizari si diplome de participare la eveniment . S-au acordat premiile I , II, III , și premiul pentru Cel mai bun model .

Nici publicul prezent nu a fost uitat astfel, au fost organizate tombole in urma carora au fost oferite produse obtinute de la partenerii evenimentului .

ART EAST (14) ART EAST (18) ART EAST (17) ART EAST (11) ART EAST

In continuare ma voi limita fix la ceea ce am vazut pe scena, nu voi discuta aspectele ce tin de organizare si de locatie, deoarece tin cont de faptul ca a fost un eveniment organizat pentru student si fara prea multe fonduri. Pot sustine insa sus si tare ca acei tineri designeri chiar AU TALENT! M-am bucurat enorm sa vad tineri cu imaginatie, cu talent creativ si care-si cultiva din timp bunul gust. Studenti care indraznesc sa iasa din tipare, care vin cu un aer fresh si un plus de nou.

In marea lor majoritate creatiile nu au iesit din zona de prêt-à-porter, au fost insa si unele creatii conceptuale cu croieli personalizate si accente usor abstracte.

Ca o paranteza as dori sa punctez un aspect si anume, ca urat sau frumos nu tine de gustul personal. Nu tot ceea ce ne place inseamna neaparat frumos asa cum ceea ce nu am purta este neaparat urat. Am tinut sa punctez asta pentru ca, o colectie din zona haute couture este adesea interpretata de unii ca pe ceva de neinteles, ca pe ceva exagerat. Punand eticheta de urat, niste aiureli.

In industria de fashion mondiala majoritatea caselor mari de moda produc atat colectii prêt-à-porter (in traducere inseamna de purtat) cat si colectii haute couture (un fel de moda „inalta” – extravaganta). Cine nu are capacitatea de a delimita gusturile personale de o analza mai abstracta nu are nici capacitatea de a oferi o parere obiectiva referitoare la o prezentare de moda sau colectie.

Nu pretind ca am cunostinte vaste in zona aceasta si nici nu afirm ca a fost un show de haute couture, dar au fost cateva colectii in afara zonei de confort si a obisnuitului. Ca cea a castigatoarei acestei editii Micle Andreea Alexandra cu a sa colectie Intimacy.

O colectie de suflet pentru mine, este Ie Ciocarlie cu “Sanzienele”. Imi place ca am inceput sa avem influente din zona etnica, imi place ca ia devine un obiect vestimentar tot mai des intalnit in garderobele fashionistelor, imi place ca ne reindreptam atentia catre portul traditional si nu uitam de traditii si de identitatea noastra ca popor.

ART EAST (10) ART EAST (12) ART EAST (1) Festivalul de Creatie

Ca si criterii de evaluare:

  • S-au reflectat trendurile curente ale industriei
  • Unele creatii chiar au fost inovatoare
  • S-au jucat cu liniile, formele, volumele si culori
  • Pentru una dintre colectii s-au folosit materiale reciclabile si anume hartia
  • Desi inca tineri si studenti au dat dovada de profesionalism

Din punctul meu de vedere, este un festival cu potential si care sper eu sa devina o traditie, an de an sa adune tot mai mult public si sa se dezvolte din ce in ce mai frumos. Ma bucura nespus ca si la Iasi au loc din ce in ce mai multe manifestari in zona de fashion.

Pana data viitoare ramaneti in tendinte!

Din Iasi cu dragoste!

Sursa foto: Facebook

ART EAST (19) ART EAST (8) ART EAST (4) ART EAST (9) ART EAST (6) ART EAST (2) ART EAST (7) ART EAST Iasi

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.